Het nautisch experiment

Dat voltrekt zich op slechts een lokatie en het moet een verassing blijven, sterk bijdragend aan de groepsdynamiek.  Een aanrader. Geeft aanleiding tot een nieuw soort verkeersbord. Zeer film- en fotogeniek.

De Rustzoekers

Voor fervente sfeer- en stiltezoekers kan er de avond van inschepen nog uitgevaren worden om op een beschutte plek te ankeren, zelfs wanneer er daags erna nog gasten nakomen. De nacht doorbrengen op open water, een uniek gebeuren. Het schip dient daartoe vaarklaar afgemeerd te worden zodat collega`s niet belast worden met ontijdig gemanoeuvreer. Voorbehouden dus aan gasten die tijdig overleggen........Anker-op onder zeil, een manoeuvre op zich, echt iets voor kenners, een uitdaging om samen te doen. .

De muziek

Vrijwel alle genres worden gespeeld, sommige liedjes in de vorm van een instant-karaoke. Misschien wilt u allen een eigen tekst zingen en begeleid worden, het is dan zaak de liedkeuze in een vroeg stadium aan te kaarten bij de accordeonist, uw schipper.
Het Zeilen

De indeling van het schip maakt het onwenselijk om onder een flinke hellinghoek te zeilen, het verblijfscomfort daalt dan sterk. Reven (zeilreductie) is dan een verstandige keuze. Voelt u zich een leek op zeilgebied? Dat is voor de schipper iets om terdege rekening mee te houden. Bij heel sterke tegenwind schiet soms ook reven tekort. De hoge golven verlagen de snelheid, het stuurcomfort en dus ook de veiligheid: dan moet de motor bij, wordt uw tocht lichtgroen en ontstaan extra kosten. De keuze om uit te varen is bij een windwaarschuwing Bft. 7 aan de schipper, uitval verzekerbaar.
Comfort aan en onder dek

De zitkuip bij het midden en banken met leuning op zowel voor- als achterdek bieden veilige en beschutte zitplaatsen,die in de kuip bij bar weer zelfs aangenaam warm, ze zijn gelegen boven de motor. De sterke isolatie zorgt ervoor dat hoogzomer de hutten koel blijven, ventilatie te over in dit schip, ook tijdens neerslag. Het sanitair is scheeps van opzet, de kleine douche werkend op een tijdautomaat. Meeste kooien 1.88 m lang, in hut 5 meerdere tegen de 2 meter. Het dagverblijf is royaal voorzien van daglicht, er staan twee tafels met aan de grote 11 zitplaatsen. Er zijn drie koelers waarvan een nabij de zitkuip aan dek. Beperkte bagageruimte;  neemt u zo weinig mogelijk mee, het beste verpakt in zachte tas(sen), enige zeilkleding is aan boord.
Klipper Pieternella
Zelfverzorging en buitensport.

Om veilgheidsredenen en ter bevordering van goed nabuurschap wordt overmatig drankgebruik niet op prijs gesteld. Voor grote hoeveelheden is aan boord geen plaats. De vaste bemanning is de bob.  Van het beste genotmiddel wordt u tijdens de tocht ruim voorzien: ruimte, rust, luchten, vergezichten.
Het IJsselmeer is een zgn. aride gebied: meer zonne-uren dan op land, de zon feller door reflexie op water, en ook minder neerslag. Risico van snelle zonnebrand.
Na een weekend vaak gehoord: we lijken wel een week weg te zijn geweest.....